Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Γιατί δεν πέφτουν τα ομόλογα? Ελα ντέ.......

Όπως συνήθως γίνετε στην Ελλάδα, οι προβληματισμοί έρχονται αρκετά αργοπορημένα και αυτοί που έρχονται στην ώρα τους είναι συνήθως μισοί. Έχοντας συμφωνήσει σε μία πολιτική που σκοπό είχε να διορθώσει τα οικονομικά μας και  να κατεβάσει τα  spreads, παρακολουθούμε με αγωνία την μάχη για την εξέλιξη του πρώτου και αδιαφορούμε για την παντελή αποτυχία του δεύτερου. Αλλά κυριότερα, από την αγωνία μας να παρουσιάσουμε την αλήθεια όπως εμείς νομίζουμε, και όπως μας συμφέρει, καταλήγουμε να μπερδευτούμε και εμείς αφού πρώτα έχουμε καταφέρει να μπερδέψει τους άλλους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω είναι το σημερινό άρθρο του Γ, Αγγελή στον  www.Capital.gr  Τα διετή ομόλογα "αμφισβητούν" τη σταθερότητα της κυβέρνησης  σχετικά με τις υψηλές τιμές των ομολόγων ακόμα και αυτών που λήγουν μέσα στο διάστημα που καλύπτει το δάνειο των 110 δις.  
Θα ήταν κατανοητό να συμβαίνει αυτό -όπως και πράγματι γίνεται- για τα πενταετή ή τα δεκαετή ομόλογα των οποίων οι λήξεις πέφτουν εκτός της περιόδου εκταμίευσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.
Όμως τα διετή ομόλογα λήγουν εντός της περιόδου εξασφαλισμένης αποπληρωμής (με τους πόρους του δανείου). Και όχι μόνο αυτό. Με την απόφαση για την επέκταση της δυνατότητας του Ταμείου διάσωσης (EFSF) να αγοράζει κρατικά ομόλογα θα μπορούσε να πει κανείς ότι διασφαλίζεται και η κάλυψη της "τρύπας" που υπάρχει στο 2012 στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους ακόμα και αν η Ελλάδα παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές. Γιατί λοιπόν τα επιτόκια τους παραμένουν τόσο ψηλά στα διετή ομόλογα;
Θα ήταν  πραγματικά ένα αξιοσημείωτο γεγονός εάν  ο κ. Αγγελής δεν έκανε ένα λάθος, που το κάνουμε πολλοί, κάποιοι ηθελημένα και κάποιοι άλλοι όχι. Δεν υπάρχει καμία περίοδος εξασφαλισμένης αποπληρωμής των δανείων. Αντίθετα αυτό που υπάρχει είναι η υπόσχεση να να δοθεί ένα δάνειο το οποίο όμως υπόκειται σε περιοδικούς ελέγχους σε σχέση με συμφωνημένους στόχους οι οποίοι και περιγράφονται στο μνημόνιο και ελέγχονται περιοδικά από την γνωστή τρόικα.
Βλέπετε στην προσπάθεια μας να υποστηρίξουμε την γενναιοδωρία των εταίρων μας και να μειώσουμε τα επιχειρήματα των αντιμνημονιακών , αντί να πείσουμε τους εγχώριους συνδικαλιστές και κρατικοδίαιτους να μην αντιμετωπίσουν το δάνειο σαν σίγουρο και να σταματήσουν/ συναινέσουν στην διακοπή του πάρτυ , καταφέραμε να το θεωρήσουμε εμείς σίγουρο. Και αυτό το καταφέραμε γιατί έτσι μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε αυτά που δώσαμε και δίνουμε για να το πάρουμε. Σε γενικές γραμμές, όποτε θέλουμς να περάσουμε την γραμμή μας για περικοπές το δάνειο δεν είναι εξασφαλισμένο ενώ αντίθετα όταν τίθεται το θέμα της συνναλαγής μας με την Ευρωπαική Ενωση, έτσι εκ παραφρομής το θεωρούμαι δεδομένο.
Αρα λοιπόν, και εφόσον συμφωνούμε όλοι ότι το δάνειο δεν είναι εξασφαλισμένο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντιμετωπίζουν οι αγορές τα δάνεια της περιόδου ως εξασφαλισμένα. Οι αγορές θεωρούν ότι αυτά τα δάνεια θα εκπληρωθούν αν ακολουθήσουμε το μνημόνιο,  και συνεπακόλουθα τα ζητήματα πολιτικής αστάθειας, κοινωνικής αναταραχής η φόβου για την μη εκπλήρωση των στόχων του μνημονίου αυξάνουν την ανησυχία τους.
Πάνω σε αυτή τη βάση,   και άλλα γεγονότα θα μπορούσαν να αυξάνουν την ανησυχία τους για την εφαρμογή του μνημονίου, αλλά τέτοια γεγονότα δεν θα τα δείτε στις αναλύσεις. Όπως για παράδειγμα, το αν είναι πραγματικά εφικτή η πολιτική του μνημονίου, αν είναι ρεαλιστική η πολιτική του, αν υπάρχει πραγματική βούληση στην ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και άλλα πολλά. Εξτρεμιστικά και αριστερά κατά βάση.
Ας δούμε όμως ποια είναι η άποψη του αρθρογράφου.
Η απάντηση δεν είναι οικονομική, είναι πολιτική και έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι αγορές κεφαλαίου παραμένουν πολύ επιφυλακτικές στο κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να διατηρήσει την τρέχουσα εφαρμογή του "μνημονίου" και έτσι τη συνέχιση της εκταμίευσης των δόσεων του δανείου. Η φημολογία αλλά και οι επίμονες συζητήσεις τον τελευταίο καιρό για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών έχουν εντείνει το σχετικό κλίμα
Από όλα τα πιθανά γεγονότα λοιπόν επιλέχθηκε η πολιτική αστάθεια και το ενδεχόμενο εκλογών. Όλα τα υπόλοιπα τα έχει λυμένα η αγορά, τουλάχιστον σύμφωνα με την άποψη του αρθρογράφου. Αρα η αγορά δεν έχει πρόβλημα φαντάζομαι με την πολιτική της Ευρωπαϊκής ¨ενωσης. Η αγορά δεν κραυγάζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση. Η αγορά δεν εκφράζει την  πεποίθηση της ότι η συγκεκριμένη πολιτική είναι αδιέξοδη. Η αγορά ανησυχεί μόνο για την πολιτική αστάθεια.
Στο ίδιο θέμα, ένας άλλος αρθρογράφος έχει διαφορετική άποψη. αντιγράφω ένα απόσπασμα από το www.bankingnews.gr και το άρθρο   Γιατί δεν υποχωρούν σημαντικά τα ελληνικά spreads και CDS;
Τα τραπεζικά στελέχη συμφωνούν με την εξής άποψη.  Ότι τελικά στις Βρυξέλλες η Ευρώπη διασφάλισε ότι θα πάρει πίσω τα 110 δις ευρώ που έδωσε στην Ελλάδα την οποία και υποχρέωσαν να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις 50 δις ευρώ.  Η Ευρώπη δεν άγγιξε το πρόβλημα των 340 δις ευρώ του παλαιού χρέους.Η αγορά αντιλήφθηκε τι ακριβώς έχει συμβεί. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες βοήθησαν τον εαυτό τους και όχι την Ελλάδα. Τα spreads και τα CDS θα συνεχίζουν να διατηρούνται σε επίπεδα χρεοκοπίας.
Υπάρχει τελικά και  άλλη περίπτωση απλώς μάλλον μας ξέφυγε. Είναι λογικό να πιστεύεις ότι η πολιτική αστάθεια ή η απειλή της παίζει το ρόλο της. Αλλά μόνο αυτή?
Από το όνομα του ιστότοπου, καταλαβαίνεται ότι δεν ανήκει σε αριστερή οργάνωση και ότι εκφράζει μία άποψη η οποία μπορεί να μην είναι ολοκληρωμένη ή ακόμα και  σωστή.  Αλλά είναι μια άποψη. Και όπως είπα, σε προηγούμενο άρθρο, εδώ που έχουμε φτάσει, πιο πολλά καταλαβαίνεις από αυτά που αποσιωπούνται σε ένα άρθρο παρά από αυτά που εμπεριέχονται.
Η  αλήθεια βέβαια ότι ο ιστότοπος ασχολείται με τα νέα των τραπεζών. Οι οποίες είναι κακές. Όπως κακοί είναι και οι οίκοι αξιολόγησης. Κακοί είναι επίσης οι αναλυτές που ζητάνε αναδιάρθρωση όπως κακές είναι οι αγορές που ανεβάσανε τα spreads. κακές ήταν οι αγορές που τα διατήρησαν υψηλά.  Κακά είναι τα funds που είναι short στις αγορές. Καλοί είναι μόνο οι Γερμανοί.
Και για ένα περίεργο λόγο που αποτελεί μια ακόμα παγκόσμια πρωτοτυπία της Ελλάδας, οι Γερμανοί πιθανόν να είναι το μοναδικό σημείο διαφωνίας μεταξύ του ΠΑΜΕ και των μνημονιακων υπέρμαχων στο συγκεκριμένο επίπεδο.
Οπότε, καληνύχτα σας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου