Διαβάστε μια πολύ σωστή απεικόνιση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία που παρομοιάζει την κατάσταση με ένα πλημμυρισμένο σπίτι. Σας το μεταφέρω από το σημερινό άρθρο στο www.capital.gr του κ. Στούπα.
Η Ελλάδα μοιάζει με ένα υπόγειο που έσπασαν οι σωλήνες και πλημμύρισε. Το νερό έχει σκεπάσει ήδη το μέτωπο και αναπνέουμε με τον αναπνευστήρα της τρόικα... Η στάθμη του νερού όμως συνεχίζει να ανεβαίνει...
Το δίλημμα αναδιάρθρωση χρέους ή μεταρρύθμιση είναι ψευδές...
Η αναδιάρθρωση χρέους είναι η είσοδος μιας αντλίας στο υπόγειο και η αφαίρεση του ενός τρίτου του νερού ή το άνοιγμα και άλλων δωματίων στο νερό, με αποτέλεσμα να πέσει η στάθμη...
Όσο όμως δεν επιδιορθώνονται οι σπασμένοι σωλήνες για να σταματήσει να τρέχει το νερό, η αναδιάρθρωση είναι δώρο άδωρο καθώς το μόνο που επιτυγχάνει είναι η παράταση του πνιγμού...
Πολύ σωστά. Αλλά ας δούμε τις ενέργειες που κάνουμε όταν καταλαβαίνουμε αργοπορημένα, είτε από αμέλεια είτε από απρόβλεπτες συνθήκες, ότι το σπίτι μας βάζει νερά.
Πρώτον. Παίρνουμε τηλέφωνο την Πυροσβεστική. Παρά την ‘εκδοση πολλαπλών δελτίων ακραίων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων (έλλειμμα), το τηλεφωνικό κέντρο της πυροσβεστικής δεν μπορούσε να μας απαντήσει γιατί.
Α) Η πυροσβεστική αναρωτιόταν αν ήθελε και αν έπρεπε να κάνει απ άντληση υδάτων
Β) Η πυροσβεστική αναρωτιόταν αν θα ήθελε να συνεχίσει την εργασία της γιατί της φαινότανε ότι δεν την συμφέρει.
Γ) Η πυροσβεστική είχε πρόβλημα γιατί οι εργαζόμενοι της και τα συνδικάτα της (εσωτερική αντιπολίτευση)διαφωνούσαν στο αν η περιοχή και το περιστατικό θα έπρεπε να καλυφθεί.
Δ) Επιχειρηματολόγησε (σωστά) στο ότι ο λόγος της πλημμύρας ήταν τα χαλασμένα υδραυλικά.
Ε) θεώρησε ότι στη μέση της πλημμύρας πρέπει να συγκληθεί το ανώτατο Συμβούλιο του πυροσβεστικού σώματος για να αποφασίσει την αλλαγή στη διαχείριση ακραίων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και μέχρι οι αλλαγές αυτές να αποφασιστούν δεν υπήρχε θέμα απάντλησης των υδάτων.
Δεύτερον. Κάποια στιγμή η πυροσβεστική μας απάντησε. Μας συμβούλευσε πολύ σωστά ότι εφόσον ήταν πρακτικά αδύνατο να σταματήσουμε την παροχή νερού θα έπρεπε να την μειώσουμε.. Όταν λοιπόν ήρθανε, μας δείξανε το κεντρικό ρολόι παροχής νερού και μας παρέδωσαν ένα σχέδιο αντιμετώπισης της πλημμύρας. Μαζί μας έδωσαν και μια έγγραφη δήλωση να υπογράψουμε ότι δεν φέρουν καμία ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί στο σπίτι από το σχέδιο αντιμετώπισης που μας έδωσαν και μαζί μια άλλη υπεύθυνη δήλωση ότι αποποιούνται τις ευθύνες τους (αν και όσο υπάρχουν) για το τι οδήγησε στην πλημμύρα. Όσο αναφορά για την απ άντληση των υδάτων θα το συζητούσαμε αργότερα
Τριτον¨Πήγαμε λοιπόν στον κεντρικό διακόπτη και μειώσαμε την παροχή νερού. (μνημόνιο). Η μειωμένη παροχή νερού φυσικά και είχε παρενέργειες. Έτσι η ΕΥΔΑΠ που παρακολουθεί την κατανάλωση νερού είδε τα έσοδα της να μειώνονται δραματικά περισσότερο από την μείωση της ροής του νερού στο κεντρικό ρολόι. Σε κάποια δωμάτια του σπιτιού που υπήρχε ροή του νερού, οι κάτοικοι φοβόντουσαν να κάνουν μπάνιο ενώ σε κάποια άλλα δωμάτια δεν υπήρχε ροή νερού καθόλου και δεν μπορούσαν να κάνουν μπάνιο. Έτσι η ΕΥΔΑΠ διαμαρτυρήθηκε γιατί ενώ τα χαλασμένα υδραυλικά προσέφεραν έσοδα τώρα αντιμετώπιζε υστέρηση εσόδων και πιθανές ζημιές.
Το θέμα της αντλίας ήταν πιο περίπλοκο. Ενώ η πυροσβεστική αναγνώριζε τον κίνδυνο στα παράπλευρα οικήματα από τη διαρροή, για να χρησιμοποιήσει την αντλία που θα επιχειρούσε την απάντληση των υδάτων θα έπρεπε πρώτα να αντιμετωπιστούν διάφορα εσωτερικά προβλήματα και κενά στη νομοθεσία της λειτουργίας της πυροσβεστικής καθώς και της επερχόμενης επικαιροποίησης των συνθηκών αντιμετώπισης ακραίων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Έτσι μπορούσαν να μας διαθέσουν μία αντλία με περιορισμένη δυναμικότητα. Αποτέλεσμα ήταν και το νερό να παραμείνει μέσα και η διαρροή να συνεχίζεται . Όταν οι συγγενείς της οικογένειας (αντιπολίτευση και αριστεροί πάσης φύσεως) διαμαρτυρήθηκαν ότι η Πυροσβεστική λόγω θέσης είχε κάνει πολλαπλές αυτοψίες στον χώρο και δεν είχε διαπιστώσει πρόβλημα, μας απάντησαν ότι δείχναμε άλλο σπίτι στην πυροσβεστική και ότι αυτό ήταν περίπου άσχετο με την συζήτηση.
Τεταρτον. Το σχέδιο υπό αυτές τις συνθήκες του υπευθύνου της πυροσβεστικής ήταν εντυπωσιακό. Επειδή το σπίτι ήταν ήδη γεμάτο νερό και για λόγους βασικής υγιεινής της οικογένειας θα έπρεπε να έχουμε μια έστω και μειωμένη ροή νερού και το βυτιοφόρο ήταν στο συνεργείο και απάντληση υδάτων δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί την συγκεκριμένη περίοδο έπρεπε να βρούμε τρόπο να βγάλουμε το νερό που έμπαινε. Έτσι με την σύμφωνη γνώμη του υπευθύνου αρχίσαμε να κάνουμε τρύπες στον τοίχο έτσι ώστε να φύγει το νερό, Αλλά το σχέδιο της πυροσβεστικής είχε ένα πρόβλημα. Οι τρύπες ήταν ψηλά και έτσι το νερό δεν έφευγε. Την ίδια στιγμή όσο και να χτύπαγαν δεν βρίσκανε σωλήνες και αυτούς που βρίσκανε τους κατεστρεφανε με τέτοιο τρόπο που ήταν αδύνατο να καταλάβεις αν αυτοί φταίγανε για την διαρροή. Και για να κάνει τα πράγματα δυσκολότερα, η στάθμη του νερού αντί να μειώνεται συνέχιζε να αυξάνετε παρά την μειωμένη κατανάλωση νερού με αποτέλεσμα να προταθεί η ακόμα πιο μειωμένη κατανάλωση νερού για να βρεθεί το πρόβλημα.
Αυτό ενώ δεν ήταν πρόβλημα αλλά η λύση σύμφωνα με το αρχικό πλάνο του υπευθύνου της πυροσβεστικής κατέληξε να είναι πρόβλημα.
Πέμπτον. Στο μεσοδιάστημα η ανώτατη διοίκηση της Πυροσβεστικής τελείωνε το επικαιροποιημένο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων καιρικών συνθηκών για σπίτια με χαλασμένα υδραυλικά το οποίο και για να διασφαλιστεί το νόμιμο της ΄λειτουργίας της έπρεπε να κατατεθεί στην βουλή προς έγκριση.
Αλλά οι υδραυλικοί αντί να ψάχνουν να βρουν τα αίτια της διαρροής συνέχιζαν να κάνουν τρύπες στον τοίχο χωρίς σχέδιο. Αποτέλεσμα ήταν και η ΕΥΔΑΠ να συνεχίζει να έχει σημαντικά προβλήματα από την μειωμένη κατανάλωση αλλά και τα νερά να αυξάνονται. Στη συζήτηση μπήκαν και μεσίτες και πολιτικοί μηχανικοί που είπαν ότι η καταστροφή κάποιων δωματίων στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού όχι μόνο θα βοηθούσαν το νερό να βγει έξω αλλά θα βοηθούσαν και στην ανοικοδόμηση του σπιτιού. Θα μπορούσαν κάλλιστα να καλύψουν, με την πώληση τους , τα έξοδα ανοικοδόμησης του σπιτιού.
Παράλληλα, και άλλα σπίτια με άλλα προβλήματα παράπλευρα του δικού μας άρχιζαν να μπάζουν νερά, Αυτά είχανε τα δικά τους προβλήματα αλλά επιβαρυμένα από την πολύμηνη παραμονή του νερού είχαν αρχίσει να έχουν επιπρόσθετα προβλήματα.
Η οικογένεια που κατοικούσε στο σπίτι καταλάβαινε ότι ούτε τα υδραυλικά φτιαχνόντουσαν (όπως έπρεπε) ούτε τα νερά έφευγαν παρά το γεγονός ότι πλέον είχαν μειώσει την κατανάλωση τους και θα έπρεπε να την ξαναμειώσουν. Έτσι άρχισαν να σκέφτονται αν, όσο επώδυνο και αν ήταν, μήπως έπρεπε να γκρεμίσουν το σπίτι και να το ξαναφτιάξουν. Αφού απάντληση δεν γινόταν, η στάθμη του νερού ήταν ψηλά και έκανε το σπίτι ουσιαστικά μη κατοικήσιμο, και το εμπνευσμένο σχέδιο της πυροσβεστικής αντιμετώπιζε ως πρόβλημα αυτό που ήταν μέχρι τώρα το σχέδιο του, οι λύσεις δεν ήταν πολλές.
Η πυροσβεστική όμως δεν το ήθελε ούτε και αυτό. Υπήρχαν πολλές επιτροπές και τάσεις μέσα στην πυροσβεστική που εξέταζαν το θέμα αλλά άκρη δεν έβρισκαν.
ΧΡΗΣΙΜΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
- Όταν δεν προσέχεις τα υδραυλικά σου κάποια στιγμή θα έχεις πρόβλημα και θα ζημιωθείς για να το λύσεις.
- Για την διαρροή φταίνε κάποιοι σωλήνες που έσπασαν. Δεν φταίνε όλοι οι σωλήνες, όπως δεν φταίνε τα τούβλα, τα έπιπλα, τα φωτιστικά, η τηλεόραση, το στερεοφωνικό και το τζάκι.
- Μπορεί να βλέπεις υγρασία σε ένα σημείο του σπιτιού αλλα η διαρροή να έρχεται από αλλού
- Η ταχύτητα και ο τρόπος επέμβασης της πυροσβεστικής δεν δημιουργεί το πρόβλημα αλλά επηρεάζει σημαντικά τις συνέπειες του.
- Η πυροσβεστική στα πλαίσια μιας πολιτείας, ενός κράτους η μία ένωσης πρέπει να σε βοηθήσει παρά το γεγονός ότι δεν την πληρώνεις απευθείας με την λογική που πληρώνεις την ΔΕΗ.
- Για να λύσεις ένα πρόβλημα πρώτα αντιμετωπίζεις το πρόβλημα και μετά βελτιώνεις τις συνθήκες που το δημιούργησαν και φτιάχνεις καινούργιο κανονισμό έκτακτης ανάγκης διαχείρισης διαρροών. Με αυτή τη λογική, αντί να εφαρμόζονται τα σχέδια αντιμετώπισης αναγκών για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα θα συνεδρίαζε η Βουλή για να αναθεωρήσει τα προγράμματα αντιμετώπισης αναγκών.
- Σε ένα πλημμυρισμένο σπίτι, τα πάντα ξεκινούν από την απάντληση των υδάτων. Για να μην ξανασυμβεί πρέπει να ελέγξεις και να διορθώσεις και τα υδραυλικά. Αλλα με αυτή τη σειρά.
- Η ΕΥΔΑΠ ξέρει ότι καταναλώνεις πολύ νερό προτού η διαρροή αρχίζει να γίνετε εμφανής.
- Ένα πρόγραμμα της πυροσβεστικής που προτείνει να μπούν και άλλα νερά σπίτι δεν είναι απαραίτητα κατακριτέο. Αλλά σίγουρα προβληματίζει.
- Στην περίπτωση διαρροής, ο ιδιοκτήτης έχει πρόβλημα. Πρόβλημα έχουν και αυτοί όμως που ελέγχουν το σπίτι και δίνουν πιστοποιητικά άριστης λειτουργίας.
- Για την απάντληση υδάτων από το πλημμυρισμένο σπίτι δεν είναι απολύτως απαραίτητο να μεταφέρεις τα ύδατα αλλού. Μπορείς κάλλιστα να καλέσεις ένα βυτιοφόρο και να τα αποθηκεύσεις προσωρινώς με το βυτιοφόρο παρκαρισμένο δίπλα στο σπίτι.
- Η οικογένεια κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσει αν είναι επωφελέστερο να ξαναφτιάξει το σπίτι η να το γκρεμίσει. Και το ένα και το άλλο έχει κόστος. Ο προσδιορισμός του κόστους και των συνεπειών για όλα τα μέρη της οικογένειας είναι ο υπεύθυνος τρόπος για να αποφασίσεις τι θα κάνεις αλλά σημαντικότερα με ποιο τρόπο θα επιλέξεις τι θα κάνεις.
- Για να φτιάξεις το σπίτι, κάποια στιγμή να κοιτάξεις και τα δικά του υδραυλικά. Το να μειώσεις τις δραστηριότητες της οικογένειας σε κατανάλωση νερού (μπάνιο, φαγητό, πόσιμο νερό) προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα. Επίσης το να μην έχει νερό το σπίτι αντιμετωπίζει το πρόβλημα της διαρροής αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Όπως το πρόβλημα δεν λύνεται με το να συνεχίσεις την ροή του νερού με τον ίδιο τρόπο.
- Για να βρεις την διαρροή δεν κάνεις τρύπες στον τοίχο. Πρέπει να κάνεις τρύπες στο σημείο του τοίχου που περνάνε σωλήνες και να δεις ποιοι από αυτούς έχουν πρόβλημα. Διαφορετικά δεν βοηθάς στη λύση αλλά μάλλον προσθέτεις προβλήματα.
- Όταν κοιτάς την διαρροή, ελέγχεις τους σωλήνες μέσα στο σπίτι αλλά και τους εξωτερικούς που μεταφέρουν το νερό από την κεντρική παροχή
- Ο πυροσβέστης και η οικογένεια μπορεί να έχουν κάλλιστα διαφορετικά κίνητρα. Ο πυροσβέστης θέλει να τελειώνει για να πάει σπίτι του να ξεκουραστεί και να χαρεί την οικογένεια του και ο κάτοχος του σπιτιού θέλει να λύσει το πρόβλημα με τέτοιο τρόπο που το σπίτι του να είναι κατοικήσιμο ( όχι χλιδάτο).
- Τα ίδια με τα ανωτέρω ισχύουν και για μεσίτες και πολιτικούς μηχανικούς. Και αυτοί μπορεί να έχουν διαφορετικά κίνητρα.
- Το να περιμένεις το σπίτι σου να είναι ακριβώς το ίδιο μετά την πλημμύρα με αυτό που ήταν πριν δεν είναι δείγμα αντικειμενικής και σωστής σκέψης. Το αντίθετο μάλιστα.
- Σε ένα σπίτι πλημμυρισμένο και χωρίς πρόγραμμα απάντλησης των υδάτων δεν φταίει η πολεοδομία (Moodys) που το κρίνει επικίνδυνο. Απλά είναι, όσο και αν αυτό εκνευρίζει την οικογένεια και την πυροσβεστική.
- Η επιλογή της κατεδάφισης, επισκευής και αναδιαμόρφωσης του χώρου ανήκει στο νόμιμο κάτοχο του σπιτιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου