Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Η Maplecroft δημοσιεύει την κατάταξη των χωρών με βάση το επίπεδο δημοσιονομικού κινδύνου



Η εταιρεία ανάλυσης κινδύνου Maplecroft μόλις κυκλοφόρησε τη νέα κατάταξη των 163 χωρών που καλύπτει, βάσει του δείκτη δημοσιονομικού κινδύνου . Η Ευρώπη κατέχει τις έντεκα από τις πρώτες δώδεκα θέσεις που αξιολογήθηκαν ως θέσεις ακραίου δημοσιονομικού κινδύνου. Συγκεκριμένα στην δωδεκάδα υπάρχει μόλις μια χώρα των αποκαλούμενων PIIGS – η Ιταλία η οποία παίρνει την πρώτη θέση . Οι υπόλοιπες περιλαμβάνουν μεγάλες οικονομίες στην Ευρώπη - Βέλγιο (2), Γαλλία (3), Σουηδία (4), Γερμανία (5), Ουγγαρία (6), Δανία (7), Αυστρία (8), Ηνωμένο Βασίλειο (10), Φινλανδία (11) και Ελλάδα (12). Η Ιαπωνία στο No 9 είναι η μόνη χώρα εκτός Ευρώπης σε αυτή τη λίστα.



Η έκθεση αναφέρει ότι αν και το υψηλό δημόσιο χρέος και οι δημόσιες δαπάνες είναι δύο σημαντικά στοιχεία, ο καθοριστικός παράγοντας είναι η δημογραφική κατάσταση που βάζει αυτές τις χώρες σε συνθήκες ακραίων δημοσιονομικών κινδύνων. Η γήρανση του πληθυσμού συνεπάγεται την αυξανόμενη πίεση στις δημόσιες δαπάνες,( συντάξεις και υγειονομική περίθαλψη) ενώ η συρρίκνωση του πληθυσμού που βρίσκεται στην παραδοσιακή ηλικία εργασίας σημαίνει λιγότερη παραγωγικότητα και λιγότερα φορολογικά έσοδα για τη στήριξη των δημόσιων δαπανών και των πληρωμών του χρέους.

Η γήρανση του πληθυσμού σημαίνει επίσης υψηλό ποσοστό εξάρτησης όπως αυτό ορίζεται από τον αριθμό των ατόμων άνω των 65 ετών σε κάθε 100 άτομα ηλικίας της παραδοσιακής ηλικίας εργασίας. Για παράδειγμα, σύμφωνα με Maplecroft, η αναλογία εξάρτησης στη Γαλλία είναι 1 έως 47 (δηλαδή 47%), στη Γερμανία στο 59%, στην Ιταλία στο 62%, στην Ιαπωνία που κατέχει στην πρώτη θέση στο 74%, ενώ ο δείκτης στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι στο 25 %, και προβλέπεται να αυξηθεί στο 38% μέχρι το 2050.

Ένα άλλο πρόβλημα στο εσωτερικό της Ευρώπης είναι ότι έχει το χαμηλό ποσοστό πολιτών άνω των 65 ετών στο εργατικό δυναμικό. Στην πραγματικότητα, η συμμετοχή στην αγορά εργασίας από την ηλικία 65 + μεταξύ των εθνών που αποτελούν την ομάδα ακραίου κινδύνου κυμαίνεται από 1,4% στη Γαλλία, 7,71% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 11,7% στη Σουηδία, έναντι μέσου όρου 28% σε όλες τις χώρες που γίνεται η έρευνα.
Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στις «ακραίες δημοσιονομικού κινδύνου», έχουν χαρακτηρισθεί ως υψηλού κινδύνου, μαζί με την Ισπανία, την Τουρκία, το Ιράκ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Ρωσία. Η συμμετοχή στην αγορά εργασίας για την ηλικία άνω των 65 ετών στις ΗΠΑ είναι στο 17,5 σύμφωνα με τα στοιχεία από Bureau of Labor Statistics (BLS). Ο δείκτης είναι καλύτερος από ό τι στις περισσότερες από τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά κάτω από το συνολικό μέσο όρο του 28%. Ο λόγος εξάρτησης των ΗΠΑ είναι 22 το 2010, αλλά αναμένεται να ανέβει γρήγορα σε 35 το 2030, σύμφωνα με την Υπηρεσία Απογραφής των ΗΠΑ, κυρίως λόγω των «baby boomers που θα μετακινηθούν στην κατηγορία 65 μέσα σε αυτό το διάστημα. Από το 2030 μέχρι το 2050, ο δείκτης θα αυξηθεί με βραδύτερο ρυθμό για να φτάσει το 37 το 2050.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου