Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Αγγλία- τα σχόλια του Mervyn King προβληματίζουν

Σε αυτή τη οικονομική συγκυρία, όλοι ανέμεναν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια και με ακόμα μεγαλύτερο την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου και τον σχολιασμό του Διοικητή της τράπεζας της Αγγλίας. Τελικά η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε να αφήσει τα επιτόκια στο ίδιο επίπεδο παρά την διαφωνία δύο μελών που πρότειναν την αύξηση των επιτοκίων.

Τα χθεσινά οικονομικά στοιχεία της Αγγλίας ήταν αναμφισβήτητα έκπληξη για τους αναλυτές. Ο προβληματισμός για την οικονομική ανάπτυξη έρχεται να προστεθεί σε αυτόν για τον πληθωρισμό και το δημοσιονομικό έλλειμμα και να επαναφέρει τους φόβους και τα σενάρια περί στασιμοπληθωρισμού όπως και στη δεκαετία του 1970.

Αυτό όμως που προκάλεσε εντύπωση είναι ο τρόπος που τοποθετήθηκε ο Mervyn King. Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε διοικητές τραπεζών με πολύ προσεκτικές διατυπώσεις που θυμίζουν χρησμούς . Αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν διαφορετικά.

Ο Mervyn King ανέφερε ότι με τους μισθούς να πέφτουν και τον πληθωρισμό να ανεβαίνει οι οικογένειες έχουν να αντιμετωπίσουν τις χειρότερες συνθήκες από το 1920. Ακολουθεί ένα μικρό απόσπασμα από την ομιλία του

Λοιπόν, γιατί υπάρχει τόσο πολύ δυστυχία σχετικά με τον πληθωρισμό αυτή τη στιγμή; Η απάντηση είναι σαφής. Οι τρεις παράγοντες που περιέγραψα – υψηλότερες τιμές εισαγωγών,ι τιμών της ενέργειας και οι φόροι – έχουν συμπιέσει τα πραγματικά εισοδήματα κατά περίπου 12%. Σε κανονικές οικονομικές συνθήκες, ο μέσος όρος πραγματικού εισοδήματος αυξάνεται καθώς αυξάνεται η παραγωγικότητα και οι μισθοί αυξάνονται ταχύτερα από τις τιμές .Την περασμένη χρονιά συνέβη το αντίθετο και έτσι οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν απότομα. Και λόγω της αύξησης του ΦΠΑ και της γενικότερης αύξησης των τιμών, οι πραγματικοί μισθοί είναι πιθανόν να μειωθούν και πάλι. Ως αποτέλεσμα, το 2011 οι πραγματικοί μισθοί πιθανόν να είναι στο ίδιο επίπεδο με τους αντίστοιχους του 2005. Θα πρέπει να ανατρέξει κανείς  μέχρι το 1920ο για να βρει μια εποχή όπου οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν για μια περίοδο έξι ετών
Σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον οποιαδήποτε αναφορά στο 1920 και γενικότερα σε τέτοιες εποχές είναι ικανή να προκαλέσει αναταραχή σε μια εξαιρετικά εύθραυστο οικονομικό περιβάλλον. Πόσο μάλλον αν προέρχεται από τον Διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας. Αλλά φαίνεται ότι η ανησυχία του είναι πραγματική. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι σύμφωνα με τα αρχεία του Wikileaks είναι αυτός που είχε δηλώσει ότι η κρίση των subprime δεν είναι απλώς τραπεζική άλλα είναι στην ουσία είναι συστημική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου